Top

Oude brocante groene collecteblikje/-busje medische faculteit VU

Nieuw
  • Blikje collectebusje kleine oude brocante antieke groene vrije universiteit medische faculteit 1
  • Blikje collectebusje kleine oude brocante antieke groene vrije universiteit medische faculteit
  • Blikje collectebusje kleine oude brocante antieke groene vrije universiteit medische faculteit 2
  • Blikje collectebusje kleine oude brocante antieke groene vrije universiteit medische faculteit 3
5,50
Verwachte levertijd: 3 werkdagenVoorraad: 1

Kleine groene oude decoratieve brocante collecteblikje, busje voor de medische faculteit van de Vrije Universiteit. Dit hing vroeger bij mensen aan de muur om klein geld in te verzamelen. Het slotje is er ooit afgebroken, maar verder is ie nog compleet, dus te gebruiken (bijv. als spaarpot) of gewoon leuk als decoratie, bijv. met wat apothekersflesjes e.d. 

Formaat: +/- 7,5 x 6 x ruim 9,5 cm hoog.

Achtergrondinformatie:

Dit is een collectebusje voor de Medische Faculteit van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Die werd in 1950 geopend. Op de spaarpot staat het hoofd van Abraham Kuyper, de oprichter van de ARP, de grootste protestantse partij begin 20ste eeuw. Behalve politicus was hij ook voorvechter van het protestantse geloof. Kuyper vond dat de staat zich niet mocht bemoeien met het maatschappelijk leven. Dus niet met het gezin, niet met de kerk en ook niet met wetenschap.

In 1880 stichtte hij zijn eigen universiteit. Hij noemde het de Vrije Universiteit (VU): vrij van overheidsbemoeienis. Dat betekende wel dat de universiteit geen geld ontving van de overheid; dat moest Kuyper dus zelf bijeen schrapen. Eén van de manieren waarop dat gebeurde was door collectebusjes uit te delen aan protestanten door het hele land. Zo kon iedereen een paar centen sparen en de VU draaiende houden.

In de tweede helft van de twintigste eeuw werd het steeds lastiger voor de VU om haar kleine, christelijke karakter te bewaren. Er kwamen steeds meer studenten en er werd steeds meer onderzoek gedaan: de VU werd een ‘gewone’ universiteit. Vanaf 1970 kregen ze subsidie van de overheid en was het niet meer nodig om spaarpotjes uit te delen.


Artikelnummer: BD1927-01

Stuur naar een vriend
@
@
Type de code over