Top

Hoe poets ik zilver?

Tips voor mooi zilverwerk. 

Heeft u ook mooie zilveren sieraden, zilveren bestek of andere leuke zilveren voorwerpen, maar zijn ze bedekt met de bekende zwarte aanslag? Hieronder wat tips om de aanslag heel makkelijk te verwijderen met producten, die iedereen wel in huis heeft.

Zilver poetsen met aluminiumfolie en soda:

U neemt een bak of een glas met warm water en doet er een paar proppen aluminiumfolie in. Doe er als laatste een flinke schep soda bij en leg het zilver, dat u schoon wilt maken, in het water. U zult merken dat het water gaat bruisen. Wacht tot dit gestopt is en haal dan het zilverwerk eruit. Nu even wachten en u zult merken, dat het voorwerp dat u in het water heeft gedaan weer helemaal schoon wordt.

Andere tips:

Koop bij uw autohandel een pot Commandant. Dit wordt normaal gebruikt om de chromen en ijzeren delen van een auto mee op te poetsen. Neem een poetsdoek en doe een beetje Commandant op de doek. Poets nu het voorwerp, dat u schoon wilt hebben en u zult versteld staan van het resultaat. Ook geeft dit een hele mooie glans over uw zilveren voorwerpen.

Zilver kunt u ook poetsen met wat as (van bijvoorbeeld een sigaret). Doe wat van de as op een poetsdoek en wrijf het goed in op het voorwerp, dat u schoon wilt hebben. Poets daarna de as er weer af en de aanslag op het zilverwerk is verdwenen. Heel simpel, kost niets en werkt toch prima.

U kunt natuurlijk ook bij de winkel een potje zilverpoets (of een speciale zilverpoetsdoek) kopen en de aanwijzingen van de fabrikant opvolgen, zodat het zilver niet beschadigt. Meestal neemt u dan ook een poetsdoek of een spons en dan wrijft u het zilverwerk goed in met de zilverpoets. Daarna moet u het zilver drogen met een zachte droge doek.

Een laatste opmerking:

Niet poetsen is natuurlijk ook een optie. Een al te glimmend zilveren voorwerp vind ik lang niet altijd mooi en ziet er al snel uit als nieuw (en kitsch). Een beetje dof is vaak mooier en past erg goed in een brocante interieur. Bij verzilverde voorwerpen poetst u de zilveren laag er overigens af als er te vaak gepoetst wordt. Minder of niet poetsen scheelt bovendien een hoop werk, waardoor u meer tijd overhoudt om van uw brocante huis te genieten.

Terug naar webwinkel